Uhľohydráty – živiny „tukotvorné“

Uhľohydráty sú bežnou potravinou. Obsahuje ich najviac chlieb, cukor, zemiaky, múčne výrobky, niektoré druhy ovocia a ďalšie potraviny. Sú nesporne vždy príjemnou zložkou potravy, najmä ak sú chutne pripravené, napríklad vo forme cukrárskych výrobkov, zákuskov, rozličných likérov atď.

Z týchto látok sa tiež najviac priberá na váhe, preto by ich mali v hojnej miere jesť chudí ľudia, rekonvalescenti po ťažkých a vyčerpávajúcich chorobách, ale vonkoncom nie tí, ktorí sa snažia zmenšiť svoju nadmernú váhu.

Zdravý normálne vyvinutý človek dobre znáša i pomerne veľké množstvo uhľohydrátov, pri ťažšej fyzickej práci môže netučný zdravý človek požiť denne až 800 g uhľohydrátov v rozličnej forme. Naproti tomu pri odtučňovaní sa nemá užiť za deň viac uhľohydrátov, ako je 10% všetkého kalorického množstva. Niekedy možno zisť aj pod túto hranicu. To znamená, že človek, ktorý má v odtučňovacej diéte asi 800 kalórií na deň (pozri vzory diét), má požiť najviac 80 g uhľohydrátov.

Aj pri kalorický bohatšej strave, napríklad o 1600 kalóriách, akú majú ľudia s ľahším stupňom tučnoty alebo ľudia zaradení do namáhavej fyzickej práce (1600 kalórií je najvyššia hranica obsahu kalórií pri odtučňovaní), nemali by prekročiť množstvo 100 g uhľohydrátov za deň.

Uhľohydráty predstavujú v tele zdroj energie pre prácu svalov, prácu vnútorných orgánov, tvorbu tepla a iných pochodov. Pri prijatí malého množstva uhľohydrátov si organizmus získava energiu z tukových zásob, čiže odbúrava nadbytočný tukový plášť, človek chudne. To je práve ciel odtučňovacieho diétneho poriadku. No ak sa dodá väčšie množstvo uhľohydrátov, tie nielenže chránia staré tukové rezervy tela, ale podporujú vznik nového tuku. Z toho vyplýva, že uhľohydráty v potrave sú najväčšou brzdou pri odtučňovaní. Je preto veľmi potrebné, aby sa záujemci podľa pripojených tabuliek zoznámili s obsahom živín v potrave, hlavne „s obsahom uhľohydrátov v každom požitom pokrme.

Bude správne obľúbiť si najmä tie druhy uhľohydrátových potravín, ktoré majú najnižšiu J cukornatosť. Platí to aj o ovocí, lebo nie je pri odtučňovaní jedno, či jeme napr. hrozno s vysokou cukornatosťou alebo slivky, ktoré sú na obsah cukru pomerne chudobné. Od vystríhania sa cukornatých pokrmov závisí úspech odtučňovacej diéty.

Chlieb, ktorý je naším denným pokrmom a bez ktorého sa nezaobíde ani redukčná diéta, má sa tiež obmedzovať, a čo je hlavné, mal by sa jesť iba čierny chlieb. Vtedy obsahuje dostatok vitamínov najmä z B skupiny, potrebných pre riadne spaľovanie uhľohydrátov v tele.

Pridaj komentár