Na čom sa zakladá redukčná diéta

Základnou zásadou je nejesť viac než organizmus spotrebuje na svoju činnosť. Pri výraznej tučnote treba jesť menej, než organizmus vydáva na svoju činnosť.

V strave, hoci je čo do objemu zmenšená, má sa’zachovávať správny pomer všetkých základných zložiek, t. j. bielkovín, tukov, uhľohydrátov a vitamínov. Sústavná jednostranná diéta by mohla zaviniť niektoré neželateľné poruchy na zdraví, ako šú napríklad poruchy z nedostatku vitamínov.

Ked sa prihovárame za zachovanie všetkých základných živín v strave, odporúčame dostatok bielkovín, najmä živočíšnych (ľahké biele mäsa, neprerastené mäso, tvaroh a pod.). Nepomer v diéte možno len občas nedodržať, a to v ovocných, zeleninových dňoch.

Obmedzujeme predovšetkým živočíšne tuky, lebo sú kalorický veľmi bohaté, a dávame prednosť tukom rastlinným (stolný olej). Úplná bez-‘ tuková diéta je vhodná v zeleninových dňoch. Dlhotrvajúca beztuková diéta by však viedla k poruchám z nedostatku vitamínov A, D, E, K. Tuky treba obmedzovať na čo najmenšiu mieru- aj preto, lebo napomáhajú kôrnatenie ciev.

Vystríhajme sa najmä živočíšných tukov (bravčová masť, masť z hydiny, maslo a vaječný žĺtok).

Obmedzujeme i uhľohydráty (škroboviny). Z prípravy jedál treba vyradiť najmä cukor, sirupy, lebo sa v organizme premieňajú na tuk. Je preto potrebné sladiť všetky pokrmy sacharínom. Treba obmedzovať aj všetky múčne jedlá a zemiaky ako aj cukrárske výrobky, lebo znemožňujú pokles na váhe, hoci sa inak zachováva obmedzená diéta.

‘Zelenina je základnou zložkou všetkých pokrmov pri redukčnej diéte. Jej požívanie má viaceré výhody. Zelenina neobsahuje také veľké množstvo kalórií, čiže priberanie na váhe je prakticky nepatrné. Na druhej strane požitie väčšieho množstva zeleniny napĺňa žalúdok, a tak rýchle mizne pocit hladu. Prechod zeleninových jedál cez črevá podporuje rýchlejší postup črevného obsahu, čím sa dosahuje pravidelná stolica.

Požívanie zeleniny vo väčšom množstve upravuje aj veľmi častú ťažkosť tučných ľudí zapečenosť. Možno požívať aj niektoré nesladké druhy ovocia, ktoré obsahujú menej kalórií (pozri tabuľku o kalorickom obsahu jednotlivých zložiek potravy). Dostatočný prívod zeleniny prináša v neposlednom rade aj ten úžitok, že sa .ňou dostáva do tela potrebné množstvo vitamínov. V redukčnej diéte sa prihovárame za veľký prívod vitamínu C, ktorý sa nachádza v citrónoch (citrónové kúry), v šípkach a takmer vo všetkých druhoch zeleniny a ovocia.

Do istej miery treba obmedzovať aj príjem tekutín. Obyčajne sa príjem tekutín viaže na väčší príjem kalórií. Zakázané. je piť pivo a iné druhy alkoholických nápojov už len z toho dôvodu, že tieto druhy nápojov sú kalorický bohaté! Odporúča sa čaj sladený sacharínom, lebo pomáha vylučovať tekutiny z organizmu. Aj malé množstvo zrnkovej kávy, ale len v tých prípadoch, keď pacient nemá vážnejšiu poruchu srdca, kôrnatenie ciev alebo vysoký krvný tlak. V týchto prípadoch zakazujeme piť zmkovú.. čiernu kávu.

Pri redukčnej diéte treba v značnej miere obmedziť pridávanie korenia, papriky, horčice a iných druhov pochutín do jedál. Tieto látky robia stravu chutnejšou, ale na druhej strane zvyšujú chuť do jedla. A zvyšovanie chuti do jedla nie je pri tučnote žiadúce. Ba práve naopak, treba ju znižovať! Myseľ od jedla veľmi dobre odvádza akákoľvek činnosť (práca, duševný výkon, šport a pod.).

Ďalej treba znižovať prívod kuchynskej soli, lebo soľ viaže v tele vodu, čo nesporne podstatne zvyšuje telesnú váhu. Pokrnry v redukčnej diéte majú byť len málo solené. Pri poruchách srdca odporúčame na určitý čas úplne neslanú stravu.

Tieto všeobecné zásady redukčnej diéty si čitateľ vhodríe doplní prehľadom tých druhov potravín, ktoré nie sú vhodné na úpravu redukčnej diéty. Z vhodných potravín sa dá pripraviť taká strava, pri ktorej sa človek zasýti, nemusí teda hladovať, a zároveň si zaistí pokles váhy tela.

Akých potravín sa treba vystríhať pri redukčnej diéte

Mlieko, mliečne výrobky: plnotučné mlieko, smotana, čokoláda, kondenzované mlieko, šľahačka, sladké mrazené krémy (napr. „Polárka“, nanuk!), zmrzlina, zo syrov: ementál, holandská tehla, Niva (roquefort), oštiepok, bryndza, parenica.

Mäsá, mäsové výrobky: tučné bravčové mäsá, bravčový bôčik,’ bravčový ovar„ údený bôčik, hus, kačka, maďarská saláma, paštéta, moravské klobásy, tlačenka, jaternica, údené kolienka.
Ryby: úhor, lósos, ryby v oleji (sardinky).

Tuky, olejnaté potraviny: pokrmový tuk, stolový olej, rybí tuk, sadlo, slanina, škvarky, husacia masť, anglická slanina, loj. Mak, orechy vlašské, oriešky lieskové, mandle.

Cukor, sladkosti: cukor, cukor hroznový, med, ovocné sirupy sladené cukrom, marmeláda, džemy, čokoláda a čokoládové výrobky, karamely.

Obilniny, mlynské a múčne výrobky: múka hladká, hrubá múka, krupica, ryža, ovsený páper, pečivo, koláče, vianočky, piškóty, sušienky, oplátky, torty, cestoviny, čajové pečivo, zemiaková múka, pudingový prášok.

Ovocie: sušené, konzervované v cukre, kandované.

Aké potraviny sú vhodné pre redukčnú diétu

  1. Mäso chudé, ryby, hydina, zverina, chudá šunka, krv, údený jazyk, pečeň, brzlík, obličky, srdce. Príprava: varené alebo dusené; tuk z mäsa odstraňujeme.
  2. Odstredené mlieko, cmar, odtučnený syr, jogurt, tvaroh.
  3. Vajce (predovšetkým bielky) na mäkko, na tvrdo alebo volské oko, prípadne bielky v podobe snehu so sacharínom.
  4. Zemiaky varené v kožke alebo lúpané.
  5. Chlieb ražný v malom množstve (100. g za 24 hod.).
  6. Zelenina, a to 5 % uhorky, hlávkový šalát, reďkev, kyslá alebo hlávková kapusta, kaleráb, špenát, kel, petržlen, chren, karfiol, paradajky, kôpor, zelená paprika.
  7. Ovocie surové alebo dusené, a to jablká, hrušky, slivky, broskyne, marhule, jahody, čučoriedky, egreš, ríbezle, ringloty, pomaranče, maliny, černice. Denne 2 porcie.
  8. Tuky: maslo 20 — 30 g denne.
  9. Sacharín ako sladidlo.
  10. Tekutiny ako čaj, minerálky, voda.

Jedlá pripravujeme bez múky, tuku a cukru. Miesto polievok pripúšťame len čisté vývary zo zeleniny alebo kostí a polievky pripravované z odstredeného mlieka bez múčnej zápražky.

Ako postupovať pri redukčnej diéte

Pre lepšiu orientáciu o spôsobe diéty pri tučnote odporúčame zachovať tento postup:

  1. Osvojiť si poznatky o vhodných a nevhodných pokrmoch pre prípravu redukčnej diéty. Vhodný je každý pokrm, ktorý-popri zasýtení obsahuje pomerne malé množstvo kalórií.
  2. Aby manipulovanie s redukčnou diétou nebolo náročné, je správne osvojiť si tzv. kuchynské miery a váhy, podľa ktorých móžílo ľahko vypočítať približný kalorický obsah potravy, a to bez váženia.
  3. Redukčná diéta má byť pestrá. K pestrosti má dopomôcť pomerne naširoko rozvinutý jedálny lístok. Medzi diétne dni s vareným pokrmom je vhodné dávať tzv. špeciálne diétne dni, z ktorých sú veľmi osvedčené dni mliečrie, tukové, ovocné, tvarohové, zeleninové, mäsové, prípadne vaječné. Špeciálne diétne dni treba vsúvať medzi dni s vareným pokrmom, a to každý druhý, prípadne každý tretí deň. No nie je na škodu použiť špeciálnu diétu i niekoľko dní po sebe. Takto sa vhodne znášajú dni mliečne a zeleninové, prípadne ovocné. No medzi zeleninové a ovocné dni je vhodné vsunúť, tukový, prípadne mäsový deň.
  4. Výsledky diéty kontrolovaťTýždenným vážením.
  5. Prísnosť diéty regulovať podľa stavu tučnoty. Pri Vyšších stupňoch tučnoty, pri ktorých je vyše 50% prírastok nad normálnu telesnú váhu, treba začať s radikálnou diétou. Diétny systém, ktorý uvádza táto,kniha,. hodí Sa pre uvedený typ tučnoty. xMnohí pacienti ho dodržiavali i napriek zamestnaniu (bol-dostačujúci) a dosiahli pozoruhodné poklesy na váhe (až 6 kg za mesiac).

I chorí so stredným stupňom tučnoty nájdu v uvedenom diétnom systéme veľmi dobrého poradcu s výhľadom na úbytok na váhe.

Pri ľahkých formách tučnoty s prírastkom na váhe do 20 % nad normálnu váhu stačí, ak uvedené kalorické množstvo potravy rozpočítané na deň doplníme dajakým vhodnýih pokrmom do celkového kalorického objemu 1600 kalórií za deň. Uvádzame v tomto smere niekoľko príkladov týchto diét.

Je prirodzené, že s postupným poklesom na váhe, ktorý niekedy sprevádza pocit telesnej slabostí, bude možné uvedený diétny systém vhodne doplňovať tak, ako si to potreba dňa vyžiada. Ak sa dosiahne diétou väčší váhový pokles, je správne, ak si to stav telesných síl a pocit hladu vyžiada, zvýšiť prívod kalórií nad uvedené množstvo, a to úmerne fyzickému zaťaženiu pri práci.

Treba sa naučiť správne jesť

Napokon sa žiada prP tejto príležitosti povedať na okraj jedenia niekoľko pripomienok.

Rozdiel medzi jedením u tučných a zdravých ľudí je nápadný. Veľa tučných ľudí je hltá vo. Stačí niekoľko okamihov, aby zmizla porcia obeda. Táto okolnosť nía nemalý podiel na prejedaní sa, ktoré je príznačné pre tučných ľudí. Prečo?

Chuť do jedla u človpka riadi chuťové centrum v mozgu. U tučných ľudí je činnosť ústredia mimoriadne veľká. Činnosť chuťového centra klesá počas jedla. Pocit nasýtenia znamená, že chuťové centrum sa utlmilo. Ak je prijímanie jedla čiže jedenie pomalé, činnosť chuťového centra sa skôr stlmí, a to aj pri menšom objeme stravy. Naopak rýchle, hltavé jedenie toto ústredie neunaví ani po zjedení väčšieho množstva jedla. Útlm chuťového ústredia a pocit sýtosti možno dosiahnuť pomalým žuvaním, dlhým spracúvaním potravy v ústach. Dlhé, dokonalé žuvanie potravy v ústach dráždi nervové ústrojenstvo ústnej dutiny čo spôsobuje rýchlejšie utlmenie’ chuti do jedla čiže nasýtenie.

Pri hltavom spôsobe jedenia možno hlad uspokojiť iba vtedy, keď zjeme veľké množstvo potravy. Hltavé prehítanie potravy, rýchle najedenie je teda jednou z dôležitých príčin rozvoja tučnoty. Kto sa jej chce vyhnúť, musí pomaly, dlho a dokonale spracovať v ústnej dutine hlt, kým ho prehltne. Vtedy pocíti dokonalú chuť do jedla, ktoré ho nasýti i napriek menšiemu objemu.

Teda treba sa naučiť správne jesť!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *