Bielkoviny – stavebné látky

Je zaujímavé, že dospelý človek normálnej váhy má približne 12 kg bielkovín (prepočítané na 7CMkg telesnej váhy). Väčšina bielkovín sa sústreďuje vo svalstve kostry, v srdcovom svale, ako aj vo vnútorných orgánoch. Je pochopiteľné, že všetky tieto orgány pri svojej činnosti spotrebúvajú bielkoviny staré a zároveň si budujú nové, a to jednak zo zvyškov starých bielkovín, jednak z látok, ktoré dodávame v potrave.

Bielkoviny obsahujú najmä mlieko, vajcia, mäso, zemiaky, hrach, fazuľa, pšenica. Tieto potraviny pri správnom kuchynskom spracúvaní môžu uhradiť organizmu celé nevyhnutné množstvo bielkovinových látok potrebných na výstavbu tkanív rastúceho organizmu, na prestavbu opotrebovaných tkanív, na tvorbu krvi a hormónov.

O význame bielkovín v potrave pre ľudské telo priniesla veda početné poznatky. Pri dostatočnej bielkovinovej strave sa rýchlo a dobre hoja rany, zlomeniny, popáleniny, ľahšie sa prekonávajú následky infekčných chorôb a zvyšuje sa obranyschopnosť tela pred nákazou. Pri bielkovinovej strave je človek aj duševne čulejší. Naopak, nedostatok bielkovín vyvoláva pocit únavy, bledosť pokožky a málokrvnosť. Pri dlhodobom nedostatku bielkovín vznikajú vážnejšie poruchy, ktoré sa prejavia vo zvýšenej náchylnosti na najrozličnejšie nákazy. Veľký nedostatok bielkovín, ktorému boli vystavení ľudia v koncentračných táboroch za druhej svetovej vojny, viedol k celkovým opuchom tela.

Ťarchavé ženy pri bez bielkovinovej strave potrácali plody a zdravé ženy strácali menštruáciu a stávali sa neplodnými. Plnohodnotnou stravou možno tieto škody na zdraví pomerne dobre upraviť, najmä ak sa v potrave dodá dostatočné množstvo bielkovín.

Pri odtučňovaní treba dbať na to, aby prívod bielkovín neutrpel. No prejedanie sa bielkovinovými potravinami k váhovému poklesu veľmi neprispeje. Pri odtučňovaní je najsprávnejšie, ak sa používanie bielkovinových pokrmov nespája s väčším prívodom uhľohydrátov.

Dôležitou bielkovinovou potravinou je aj tvaroh. Tvaroh je veľmi hodnotná potravina pre vysoký obsah bielkovín a iných zložiek, ktoré liečebne pôsobia na pečeň, do istej miery porušenú pri tučnote stukovatením. Tvaroh je veľmi významnou diétnou zložkou aj pri kôrnatení tepien, ktoré je u tučných ľudí veľmi časté.

Pre udržanie organizmu v dobrom stave je potrebný aj prívod ostatných látok: tukov, uhľohydrátov, minerálií a vitamínov. No i napriek tomu môžu byť bielkovinové diétne dni počas odtučňovania častejšie na programe, lebo organizmus tučného človeka získa si potrebné pohonné látky, ktoré obsahujú uhľohydráty a tuky, odbúravaním zbytočných tukových rezerv. Skúsenosť tiež ukazuje, že pri bielkovinovej strave sa znižuje chuť do jedla. Je pochopiteľné, že túto okolnosť privítajú tí jednotlivci, ktorí pociťujú neskrotný hlad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *