Ako trávime potravu

Spracovanie prijatej potravy obstaráva tráviaca rúra, ktorá je svojej úlohe náležité prispôsobená. Potrava požutá v ústach a dokonale premiešaná slinami sa pažerákom dostane do žalúdka, kde sa mieša so žalúdočnými šťavami. Zmršťovaním stien žalúdka sa potom dostáva cez tenké črevo ďalej až do hrubého čreva a až do konečníka.

Na svojej ceste cez dlhú tráviacu rúru sa mieša so žlčou, výlučkami podžalúdkovej žľazy ako aj tenkého čreva. Všetky spomenuté výlučky rozkladajú základné živiny (bielkoviny, tuky a škroboviny) na ich základné zložky, ktoré sa potom rozsiahlou plochou celého tenkého čreva vstrebávajú do krvného obehu. Krvným prúdom sa zamiešajú do pečene a odtiaľ ku všetkým orgánom, tkanivám a bunkám celého tela, kde sa buď menia na energiu, alebo nahrádzajú opotrebované súčasti telesnej hmoty.

Z hľadiska využitia živných látok z potravy ľudský organizmus najdokonalejšie strávi potraviny živočíšneho pôvodu, menej dokonale využíva produkty rastlinné. Táto okolnosť stojí za pozornosť pri odtučňovacej diéte, lebo prevaha rastlinných produktov v potrave znižuje kalorické množstvo využitých látok, čím je daný predpoklad k väčším váhovým poklesom. No na druhej strane pocit sýtosti býva po živočíšnych pokrmoch väčší ako po rastlinných.

Trávenie potravy a jej využitie podmieňujú početné okolnosti, ktoré so spracúvaním potravy zdanlivo ani nesúvisia. Sama tvorba tráviacich štiav: slín v ústach, žlče v pečeni, štiav v podžalúdkovej žľaze, v tenkom čreve alebo v žalúdku je veľmi zaujímavým dejom, ktorý je dokladom úzkeho spojenia človeka s. jeho životným prostredím. Toto spojenie zabezpečuje nervová sústava, ktorá má hlavný dozor nad všetkou činnosťou.

Zasahuje teda aj do trávenia. Je preto pochopiteľné, že porucha nervových riadiacich ústredí sa veľmi odráža V rozličných pochodoch organizmu, či už v trávení, vstrebávaní alebo zužitkúvaní potravy. Porušením normálnej regulačnej činnosti ústredného nervstva si môžeme vysvetľovať mnohé poruchy v oblasti trávenia pri tučnote. Najmä nadmerný pocit hladu, ktorý je rozhodujúci pre vznik tučnoty, možno pripísať na účet podobných porúch.

Okrem toho pocit nasýtenia je podmienený aj dobou zdržania pokrmov v žalúdku. Pri požívaní pokrmov, ktoré rýchlo prejdú zo žalúdka do ďalších oddielov tráviacej rúry, dostavuje sa rýchlejšie pocit hladu. Je zaujímavé povšimnúť si, ktoré pokrmy rýchlo prechádzajú cez jednotlivé oddiely tráviacej rúry a ktoré pomaly. Ryba ostáva v žalúdku jeden a pol hodiny, pečené zemiaky tri a pol hodiny, Chlieb, vajcia, mlieko dve a pol hodiny, pečené teľacie mäso štyri hodiny, hovädzia pečeň päť a pol hodiny, pečená kačica šesť a pol hodiny, ryby na oleji osem hodín.

Pridaj komentár